17 November 2011

kapitalismens språk

Jag läser artiklar om företaget Carema och undrar hur någon människa kan mena att privatisering av sjukvård är bra eller att ett kundperspektiv på vård helt enkelt är det system som garanterar "valfrihet", kvalitet och effektivitet (för det behövs ju i alla sektorer, oavsett om man tillverkar knappnålar eller byter blöjor på gamla människor). Kvalitet är ett mycket bra ord för det kan kvantifieras och objektifieras så att trevliga diagram och överskådliga siffror kan visas både för staten/kommunen, kunder och ägare. Snillrikt! (Jag har själv joxat med såna där kvalitetsdiagram under ett års tid - drömmer mardrömmar ibland.)

Bild: kapitalismen dras med några rötägg men de kan elimineras så att systemet igen kan fungera fin-fint. Bara politikerna är tillräckligt uppmärksamma på de företag som tjänster hyrts ut till fungerar det mesta bra. Om de värsta riskkapitalisterna rensas ut har vi inget att oroa oss för. Ekonomi går före människor bara i det fall då något slagit slint t.ex. i en personal som inte är empatisk eller någon tokig riskkapitalist med fel prioriteringar. Med hård kontroll fungerar det ekonomiska systemet, som i och för sig är en massiv väv av sälja och köpa och köpa upp och låna ut och låna till och köpa lån och sälja lån och köpa företag och sälja företag etc., men det här kan hållas i schack om politikerna har ögonen med sig! En noggrant utförd upphandlingsprocess ser till att företagen levererar kvalitet. Uppföljning är a och o. Dessutom finns det som tur är många glada och kloka ekonomer på universiteten/instituten som gärna författar utredningar. För det här med ekonomi är ju inte helt lätt att förstå med bondförnuftet. :) Och så finns det ju så många vettiga initiativ och goda strävanden som är till allas nytta. Snälla och nitiska kapitalister som bryr sig om sina kunders subjektiva preferenser riggar t.ex. upp ett tillförlitligt kvalitetssystem som inte släpper igenom några som helst brister i verksamheten. Riktiga innovatörer behövs för att driva samhället framåt! Annars hade vi blivit kvar på stenåldern: plockat bär och jagat stora djur med pilbågar. Och det är precis därför det behövs rörligt kapital, förstår ni väl. Om det ska ske nyinvestering och utveckling så krävs ett visst mått av vinst. Lyssna här på farbröder som kan lägga orden rätt. Här är herrar som är måna om att upprätta branschens förtroende:

- Om vi driver verksamheten väl har vi möjlighet att gå med vinst, men detta ska aldrig göras på bekostnad av den kvalitet som våra uppdragsgivare och brukare förväntar sig och har anlitat oss för.

Säger riskkapitalisterna.

Läs den meningen fem gånger. Tio gånger. Och läs sen tjugo gånger till. Fullständigt glasklart och logiskt vattentätt resonerande kring en verklig konflikt som vårdekonomin dras med. Välkommen till en värld där orden har mening i sina sammanhang.

Egentligen är det här inget att ironisera över - det jag vill ha sagt här är hur en mängd klichémässiga bilder av ekonomi och tilltro till redovisning får saker att framstå som långt mindre fruktansvärda än vad de är.

No comments: