15 September 2013

vi lever i den bästa av världar!

Som middagsunderhållning ser jag på ett bokprogram från SVT (under de senaste 6-7 åren har min käraste ägodel varit en digitalbox med inspelningsfunktion). En tidigare chef för ICA pratar med Birger Schlaug (som varit språkrör för Miljöpartiet i Sverige). Schlaug är skarp och ställer bra frågor och hummar expressivt skeptiskt åt företagarens åthävor. VD:n har skrivit en bok som heter Jobbskaparna och det är frapperande hur flummig han framstår i nästan allt han säger - flosklerna duggar tätt och mycket vill VD:n inte över huvud taget gå in på.

- Schlaug frågor om det är bra att ungdomar förväntas ta emot lågavlönade jobb. VD:n säger att detta är absolut nödvändigt och det viktigaste är i alla fall att komma ut på arbetsmarknaden. När Schlaug påpekar att det kan vara svårt att få ett hyreskontrakt om man har så låg lön kan VD:n inte svara någonting alls, bara upprepa det han redan sagt.

- VD:n pratar om etik i affärslivet. Han har engagerat sig för funktionshindrade i arbetslivet och han är kritisk mot olika fördomar. Det låter bra. Sen blir herrn lite mera filosofisk och då blir det snömos. Visst är det så att affärsintresset är det grundläggande, annat är det inte tal om, säger VD:n. En sekund senare säger han att det som motiverar är etiken. Han målar upp en perfekt harmoni mellan etik och företagande.

- Schlaug frågar torrt om det är rätt att en VD tjänar mångdubbelt mer än en ungdom. VD:n blir indignerad och anser frågan vara polemisk. Efter lite mummel säger han sedan att han tycker att det inte är mer än rätt. VD:n har trots allt mera ansvar och är värd sin höga lön.

- VD:n säger att företagande i sig borgar för mångfald, både socialt sett och genom att företagen konkurrerar sinsemellan. Schlaug påpekar stillsamt ICA:s andel av matvaruhandeln i Sverige, mångfald jovisst. VD:n säger att problemet inte är där utan globalt, och det finns ju en del "undantag". VD:n berättar att han började sin bana genom att sköta en butik i Ronneby. Det gick bra för butiken och den expanderade massivt. Hur gick det egentligen till, frågar Schlaug, vad hände med mångfalden där? På sin blogg skriver Schlaug att VD:n förklarar det hela så här i sin skrift: "Vinst är något som kommer av att en företagare i konkurrens med andra gör något rätt, att det skapas kundnytta..." Ja-a, klarspråk.

- På frågan om varför kvinnor har en så dålig ställning i näringslivets topp svarar VD:n att hans egna ledningsgrupper minsann innehåller en stor diversitet.

- Schlaug ställer sig frågande kring det här med jobbskapande. Vad är det egentligen för jobb som ska skapas? Arbetslösheten är hög, men hur ska det fixas? VD:n talar sig varm för att kommunerna ska arbeta bättre med företag, exempelvis genom att tillstånd ska ges mera flexibelt och det ska gå undan också. Då kommer massvis med nya jobb att rulla in. Schlaug frågar på nytt: men vilka är de där jobben? VD:n har absolut noll att säga och upprepar det där med bra företagsklimat, bra relationer mellan kommun och företag, så ska jobben skapas.

I en intervju med ex-VD:n läser jag om hur roligt det verkar vara att vara chef: " – Mina dagar är fullbokade men jag är noga med att lägga in egentid i arbetsschemat. Två timmar i veckan tränar jag på gym och den tiden är helig. Den ruckar man inte på."

No comments: