7 October 2012

ärrkååpee, ässkååpee

ibland vet jag varken var jag har mitt huvud eller mina fötter:

är på väg till en bar för att fördjupa mig i kombinationen lemonad och bok. kandidater för kommunalvalet står uppradade på gågatan. går förbi sannfinländare som spejar vid sitt tält. varje unge är fastklistrad vid persunas blåa ballonger. höstsolen skiner ner på såväl vänsterförbundare som samlingspartist. går förbi en logo och en nyckelpiga. en tjej som ser trevlig ut vill ge en tidning åt mig. jag tittar tankspritt och tankfullt på tidningen, ser rubriken VASTAVOIMA och tänker att oj helvete vad SFP har blivit progressiva på sistone. är det Henrik Lax? Men inte kan jag ju släpa hem en tidning med sådan propaganda för dylik högerpolitik? En nanosekund efteråt lämnar reptilhjärnan tidningen tillbaka till kandidaten som moloket mumlar något under allmän förvirring. går bort och fattar: det är ju SKP! Kommunisterna! En sån tidning kan jag ju läsa. Borde ha gått tillbaka och ursäktat mig:
minähän luulin että teidän lehtinne oli RKP:n propagandaa! Emmä RKPstä... Sä ymmärrät. Carl Haglund ja muut. Ei RKP edes prekariattiakaan mainitse ohjelmissansa! Kaikki muut pulueet mainitsevat. Sitä sanoo muistaakseni yks semmonen helsingin yliopiston ekonomisti artikkelissa jonka mä just luin. hurja juttu. Ja niin. Kyllä minä vastavoiman tuken.

Så skulle jag ha sagt på flytande finska. Ibland - ja, det sociala och det språkliga och klumpigheten och ticsen och om man ändå skulle ha fått tillfälle att  dissa SFP på maxat dålig finska. Kanske samtalat en stund om kommunismen och vänstern och socialismen år 2012. jag vet nästan ingenting om var SKP står nu, 2012. jag vet inte hur jag förhåller mig till begreppet 'kommunist'. Men huvudpointen:

RÖSTA OCH RÖSTA RÄTT! (dvs. vänster. dvs. på något av de partier som värnar om närdemokrati och ett samhälle där alla har tillgång till livsviktiga tjänster av god kvalitet utan att behöva betala ockerpriser på privat marknad.) 

2 comments:

den elaka bloggaren said...

just det, vänster står för demokrati och att vi har ett samhälle, höger för pengarnas diktatur och att vi inte har ett samhälle. jättesvårt att välja. ändå är det det för många, sjukt!

M. Lindman said...

ja, marknaden är just det, anti-demokratisk. det jag skulle önska mer av i politiska diskussioner är att det kommer fram hur absurd en samlingspartistisk agenda egentligen är och hur mycket bullcrap som begrepp som 'frivillighet' vilar på.