3 June 2012

om 'kvalitet'

Ligger fortfarande konvalescent på sängbottnen. Fördelen med det är att jag återupptäcker radion. En bra uppfinning. På P1 går programmet Kaliber som den här veckan tar itu med verkligheten bakom politiska floskler om 'valfrihet i vården'. Programmet skildrar förtjänstfullt vad som händer när man tänker att vården av människor bäst låter sig skötas genom businessprinciper: här beskrivs hur vårdcentralers verksamhet mer och mer styrs genom byråkratiserande kvot-tänkande, att det finns vissa kvoter (vad som kvoteras tycks variera regionalt) som vårdcentralerna belönas för att uppfylla - och detta gör att kärnverksamheten, att vårda människor som är sjuka - börjar bli en andrahandsfråga. Kostnadseffektivitet + kvalitetskontroller = skäl till misstänksamhet.

4 comments:

Vihreä Lotta said...

P1 lyssnade jag mycket på när jag bodde i Malmö och var mer bekväm med "det svenska". Fortfarande brukar jag lyssna på Spanarna (ett program som kollar in trender och förutspår framtiden, haha) ibland även om det nog är väldigt kultursvensk-tjafsigt.
Men dom har så sabla bra reportage ofta på P1 vad jag minns, Gomorron världen t.ex.

Kim B said...

Om man vill ha ett argument för att betala sin tv-licens är public service-radio ett starkt sådant. Skillnaden mellan å ena sidan yle:s och sr:s kanaler och kommersiella radiokanaler är enorm. (Skillnader finns också mellan public service tv-kanaler och kommersiella men de är inte lika markanta (om man inte jämför enbart yle teema och t.ex. nelonen).) Vega gjorde för några månader sedan en fin granskning av Caremas och andra vårdföretags förehavanden i Finland och speciellt i Vasa. Sådant skulle förmodligen aldrig höras i en reklamkanal där man är tvungen att köra med det säkra före det osäkra för att optimera antalet lyssnare och reklamintäkter.

M. Lindman said...

Lotta: Spanarna är bra! Borde lyssna på det oftare än jag gör. Kommer sällan helt enkelt att tänka på radiomöjligheten.
Kim: Jo stämmer helt - man borde med glädje i hjärtat betala sin tv-licens. Så vitt jag fattat består väl kommersiella radiokanaler mest av skvalmusik? (sen finns ju radiokanaler på nätet som kan vara helt bra, men det är en annan sak) Äsch, missade det där programmet på Vega. Månne det kan finnas kvar på Arenan?

Kim B said...

Skvalmusik, jo absolut. Och det kan man i och för sig också vilja lyssna på någon gång, men i kombination med ständiga reklamavbrott blir det liksom outhärdligt. Nätradio känner jag dåligt till. De jag lyssnat på har haft reklam - sån där amerikansk reklam som spelas upp för snabbt, ett lustigt fenomen. Tvivlar på att programmet ligger kvar. Det sändes i höstas.