15 November 2014

anti-rasistisk arbetskritik

På en åländsk facebookgrupp slirar diskussionen ut till att handla om tiggare. Tonen är extremt indignerad. Tiggarna lever på samhället, tiggarna vill inte ha jobb. Osv. En skriver så här (hen har först kommenterat ett foto där en människa som tigger finns med):
[men] att det ska kunna vara gångbart att välja att stå utanför samhället och få mer fördelar än dom som bygger samhället. det är förjävligt.
Meningar som bygger på myter och vandringssägner. Också: en viss bild av Vårt Ärliga Arbete, och att det är Vi, generation efter generation efter generation, som byggt detta land med vårt hårda och ärliga slit. En bild som med alla medel måste ifrågasättas, på ett flertal grunder. (Det är en vanlig bild och den smyger sig in lite varstans, kanske inte ens alltid i sådan här uppenbart rasistisk form.) // Det sägs titt som tätt, både i Sverige och Finland, att man ska 'lyssna' på SD:s och Sannf.:s väljare. Men vad tusan är det man ska 'lyssna' på i det vällande hat och den giftiga indignationen som framkommer i satserna ovan? Jag har försökt grubbla över vad det är man kan mena med detta 'lyssna'. Ibland sägs det av människor som anser att vänsterpartierna svikit arbetarna, arbetarnas bekymmer. Det ligger ett korn av sanning i det, men den sanningen ligger farligt, farligt nära en uppmaning om att lägga örat mot dylika utsagor om 'vårt arbete som byggt landet'. 

Ett av skälen varför jag berörs så mycket av det här slarvigt formulerade hatinlägget är att jag växt upp mitt i det språket. Det är ett språk jag känner igen, ett språk som talats av folk i min närhet, av släktingar, av bybor. 'Vårt arbete'. Vårt samhälle. Vårt land.

6 comments:

ponks said...

applåd för detta inlägget. så sant, har också vuxit upp med den där jargongen. (hånandet av den där kusinen som var kommunist o arbetsskygg, bla bla bla.) underar ibland hur långt man ska behöva gå för att folk ska kunna föreställa sig en annans verklighet, föreställa sig hur det kunde tänkas vara att gå en dag i nån annans skor? är det verkligen så imbecillt korkat att de skulle måsta få pröva på det konkret, innan de kan föreställa sig ens ett uns av hur det kan vara?

M. Lindman said...

Alltså det här begreppet ARBETSSKYGG. Det är på nåt sätt så avslöjande för ett genomruttet sätt att tänka. / Ja jonä jag vet verkligen inte hur de här människorna ska tänka annorlunda. Dels, tänka bortom sitt eget välordnade och bekväma liv, men också bortom den förbannade oginheten/snålheten/missunsamheten. Eller vad det nu rör sig om.

ponks said...

kom förresten att tänka på en liknande FB-grupp för ett samhälle utanför Borgå, där nån till sommaren skrev ett inlägg i stil med att "halmhattarna har igen invaderat skogarna, med giftpinnen glödande i hand! gästar även gärna DIN bakgård", då hon syftade på bärplockarna då. Minns hur jag ryste över det där inlägget så mycket att jag huttrade.

ponks said...

ups, hen skulle där väl stå :)

M. Lindman said...

varför marrade facebooktrollet över att bärplockarna röker?

ponks said...

antar att det var en skogsbrandsvarning!