3 February 2013

bara jävligt

Läser Husis (jag försöker deala med min tidningsångest genom att alltid läsa tidningsnyheter när de inte längre är nyheter). Om business i arktiska områden, några krig som man inte begriper mer av än att det är ISLAMISTER mot nån annan whatever hur det nu var, några mutskandaler och oändliga recensioner av teater (sori nu, det är säkert bra) och sen femtitusenmiljoner reportage om livsstil (men noterar att husis har rekryterat lite nya kolumnister som varken heter pär stenbäck eller carl haglund eller [någotslagseffektivförträngningsmekanismblockerarettnamnpåenprofessorsomtyckerattfattigaärlataochdumma]. Sen den här, notis från inte-så-jättelängesen:

Den ryska duman klubbade i går med överväldigande stöd igenom förslaget att förbjuda "homosexuell propaganda". 388 av 390 närvarande ledamöter röstade ja, enligt AFP. Därefter applåderade ledamöterna. Lagförslaget innebär att "homosexuell propaganda" förbjuds i hela Ryssland. Ett tiotal gayaktivister greps dp de demonstrerade mot lagen utanför duman. Religiösa aktivister kastade ägg och sprutade tårgas på dem. Exakt vad lagen kommer att innebära är oklart, eftersom rysk lag inte definierar vad homosexuell propaganda är. Lagen är redan antagen i ett tiotal regioner, bland annat Archangelsk och S:t Petersburg.

Okej, jag har förstås läst om det där flera gånger. Men tänk dig de där 388 typerna som applåderar nöjt, och de två som antagligen låter bli. TVÅ. Och: en lag där tillämpningen är helt oklar, det enda som man fattar här är att nu ska man gå åt de äckliga och ständigt propagerande bögarna som åtminstone de små oskyldiga barnen bör förbli ovetande om. Scary på femtio olika vis.

4 comments:

ponks said...

Jo, Ryssland är scary på minst 50 olika vis. Mest är det just scary att de verkar vara så sjukt efter i utvecklingen, eller hur man nu ska tolka det - samtidigt som de är hur medvetna som helst om dagens värld. Ryssland, som är så muka modernt, är ju också landet i vilket dom jagade och dödade en journalist som berättade sanningen. Och Putin är ju sen ett paket med 37 olika scariness-faktorer i sig bara den karln.
Jag skulle så gärna villa läsa nån sån där riktigt förklarande analys om hur Ryssland fungerar.

M. Lindman said...

Jo, sant sant.

Jag skulle också vilja läsa mera om Ryssland, om samhället nu, om postsovjet, om olika regioner, om business&politik&armén. Minns att Anna Politivskajas bok om Putins Ryssland hade sina poänger - där framstod 37 scariness-faktorer till, och en bakgrund.

Boktips tas gärna emot!

Till Husis försvar kan man för övrigt säga att anna-lena laurén ofta skriver bra juttun.

den elaka bloggaren said...

rekommenderar masha gessens "mannen utan ansikte", en biografi över putin, berättar mycket om hur dagens ryssland blev vad det är: en hel nation kapat av ett dussintal brottslingar som använder den ortodoxa kyrkan och dess mest konservativa falang som ett sätt att hålla folket i schack och upptäcka nya fiender innanför gränserna som man kan förfölja, när tjejenerna börjar vara lite utslitet (jag tror inte att det är en slump att masha gessen, en av de mer framstående regimkritikerna, är homosexuell, och att putins hemstad st. petersburg var en av de första att kriminalisera "homopropaganda"). mycket läsvärd. en bra utbyggnad av "putins ryssland".

M. Lindman said...

tusen tack för boktipset, det här ska jag kolla! Jo, ortodoxa kyrkan har väl verkligen plockats upp som ett maktens verktyg. Skulle vara intressant att veta om det också finns dissidenter inom ortodoxa kyrkan (det måste det ju finnas) och hur det kommer till uttryck.