2 July 2012

dagens bild/boktipset

På posten: adlibrispaket. Nathalie Sarratues Planetariet är en av de böcker som gjort mest intryck på mig under de senaste åren (inte helt olik Gombrowicz som jag läser nu, för övrigt). När det gäller litteratur är jag fullständigt ointresserad av historieberättande. Jag gillar tjatiga böcker där språket hamrar och gnisslar. Planetariet var en sån. Nu är det dags att läsa mera av Sarraute. Baksidan på en av böckerna i postpaketet pryddes av denna stenhårda bild:

Cool dam. Läs.

Vad läser ni? Vad bör man läsa? Vad måste man läsa? Vilken bok klarar man sig inte utan?

3 comments:

Anonymous said...

har precis börjat med vasilij grossman 'allt flyter'

jag har int läst recensionen nedan annat än som flyktigast - john blund i ögat nu. // säg något mer om V - du verkar ogilla den på ett intressant sätt. själv vet jag int varför jag läste den till slut - men att jag läste tyder ju på att jag tyckte att verket var bra - och att jag ännu tror att pynchon är en viktig författare för mig. men. oklart, för mig själv, varför jag tycker så. kanske snarast bilder på/om saker han lyser in i huvudet på mig i gravitationens regnbåge. och den har jag ännu inte traglat mig helt igenom. traggla är annars ett ord som beskriver mitt arbete med pynchon. kommer ingenstans med honom men ändå blir något, obestämt, kvar.

- a.juantorena

http://tidningenkulturen.se/artiklar/litteratur/litteraturkritik/7289-litteratur-vasilij-grossman-allt-flyter

M. Lindman said...

Grossman låter spännande. Ser fram emot att höra mer om boken/läsa i ngt skede.

Har bara läst hälften av V. Tog Ålandspaus. Det är kanske inte är så att jag ogillar den, men jag har svårt för vissa drag (när Pynchon är uppenbart kär i sitt eget trasslande). Samtidigt är det saker jag gillar, som du, att jag tragglar och tuggar, kommer ingenvart, men ändå är det något där som gör att jag fortsätter.

M. Lindman said...

återkommer mer utförligt till V när jag läst klart.