Daniel Ankarloo skriver en bra och viktig (kanske lite tillspetsad på något ställe)
artikel om hur professioner genom privatisering förvandlas från yrkesutövare till enheter vars huvuduppgift är att följa avtal&kontrakt. Staten förvandlas till en övervakningsorganisation. Ankarloo beskriver bra en misstrons och ansvarslöshetens logik där det inte längre är möjligt för t.ex. lärare eller vårdare att
göra sitt jobb. Det han får fatt på är hur arbete övergår från att betyda att man gör det som måste göras till att arbete drivs av en helt extern idé om hur en situation borde se ut (för att följa avtal och kontrakt). Arbete går inte ut på att se till riktiga människors behov utan målet är att se till att verksamheten kan hävda sig på en konkurrensutsatt marknad. Ankarloo tecknar dragen hos en arbetssituation som i själva verket har något väsentligt gemensamt med taylorismen (där arbetet styckas upp i kontrollerade enheter): yrkeskunnande är snarare ett hot än en del av arbetet. Att taylorismen inte försvunnit någonstans är följande beskrivning (också från
Tiden) ett uttryck för: "En arbetsdag i den kommunala hemtjänsten i Halmstad är inrutad i minuter för varje arbetsuppgift, på samma sätt som den privata hemtjänsten utanför Stockholm." Inrutningen, ja. Så här skriver Ankarloo:
Men, vänta nu! Måste man skriva 80-sidiga kontrakt för att kunna skilja vård från vanvård? Och om 80-sidigakontrakt plötsligt nu är en förutsättning, hur kunde Sverige ha någon välfärd av kvalitet alls på den tid då inga kontrakt skrevs? Kan inte personalen längre skilja på vård och vanvård? Man hade hoppats att det vore medicinska kriterier hos professionen som garanterade vårdens kvalitet, inte juridiska formuleringar i kontrakt.
...
Folkvalda ska inte skriva kontrakt, utan ta rambeslut och sedan överlåta bedömningarna till en profession som inte äger några ekonomiska intressen i verksamheterna, i stället för som nu, till dem som är investerare i butiken. Välfärd kräver offentliga monopol med utbildad personal som tjänar medborgarna.
No comments:
Post a Comment