7 September 2010

I AM WAITING YOUR URGENT REPLY

Ett samhällsfenomen som inte upphör att fascinera mig är olika typer av spam. Vad är det för intressant med det, kan man fråga sig. Är inte spam bara desperata sätt för någon att försöka tjäna pengar och/eller annars bara destruktiva former av att jävlas med den elektroniska världen?

Jo, men spam har också givit upphov till ett eget språk, antispråk och anti-kommunikation. [Lägger in bullshit-växeln:] Spammen är till synes "personlig". Den riktar sig, till synes, i förtrolig ton, till dig, kära läsare, som säkert är en man som tycker om vackra kvinnor, eller åtminstone kan du uppskatta en liten oskyldig affärsöverenskommelse. Men i spamvärlden finns det varken ett du eller ett jag.

Det är i synnerhet ett inlägg här på bloggen som samlar spamkommentarer. Ironiskt nog är det ett inlägg om Hannah Arendt. Hannah Arendt skulle nog säga något bistert om det sociala. Kommentarerna har ofta den här formen: "Hi Guys! :) Love your blog. Did you know that Pirouwoir DOES work?? You may be interested in going here: htttp://thisemptyspam/worldofnothingness. HUGS xx"

Det som är kusligt i spam är det automatiserade, mekaniska, malande, till synes ändlösa frammatandet av livlös, ihåligt förvrängd text. Spammen riktar sig till ingen särskild och kommer från - ingen särskild. Det är en spöklik röst som studsar omkring, ekar, går rundgång. På ett ställe hittar jag ett slags "blogg" som kört andra bloggtexter (som denna) genom något slags språkfilter. Resultatet är ett slags avhuggen, sällsam poesi där orden rycks ur sina sammanhang, förvandlats till tomma tecken. Spammaren reducerar till synes begripliga saker som transaktioner och reklam till något närmast absurt lösryckt. Kanske är spammaren den största kapitalistkritikern? Spammen förvandlar köpa och sälja och vilja ha och behöva, beautiful girlz och potent Man till en ogenomtränglig rotvälska som cirkulerar, raderas, cirkulerar, raderas.

Vågar man säga: spam är konceptuellt?

Jag har en favoritdystopi. Det är en värld där det är bara spam-språket som finns kvar. Omkringvirvlande hänvisningar till hänvisningar till hänvisningar till hänvisningar. Det är en värld där det enda som finns är "Hello my name Dr Pangloss I'll like to infworm U about my latest news its a product called MI//AR and it work like viagra only this time muc h better promise man like yoU need to satisfy beautiful woman call me at 35767643566 // buy NOW or call at 3674675433566 OR visit my page at "

Men annars är det tyst.

No comments: