1 July 2013

amsterdam-bryssel

Det är svårt att försvara resande. Ändå gör jag det ibland, reser. Det är något med det där att gå promenader, villa bort sig, sitta på ett café och läsa en bok, gräla med ens resesällskap om random saker, lägga märke till en doft, snubbla på en trasig gatsten, bli förbryllad.

Amsterdam:

katt som bor i antikvitetsbutik

trevliga caféer
krokar i tak för att underlätta för folk som flyttar?
husbåtar för folk som gillar funktionalism snarare än hippiestil.
någå typer som sysslar med nåt och en gubbe som ser synnerligen förvånad ut.
mys vid kanal.
farliga gäng i gränderna.
bra bar, inredd i min favoritfärg brunt. i baren spelas den sorgligaste jazz jag nånsin hört. bartendern, en äldre gentleman, nynnar glatt med. fastän klockan är 5 på eftermiddagen är det mitt i natten här. stället ligger invid en eländig shoppinggata men är ändå en helt egen värld. 't Doktertje - gå dit om ni är i faggorna. Det här haket skulle jag vilja ha i min egen stad.

Det blåser i Amsterdam - hårt och oavbrutet. Jag köper ett paraply som genast går sönder (inte det här dock), sen en poncho som går sönder, sen ett megaparaply som jag använder som praktisk och elegant promenadkäpp.
Här ser vi ett imperium byggas ur de holländska handelskompanierna.
Av någon orsak tänker jag genast på Werner Herzog när jag får syn på de här flamingosarna eller vad de nu är.
jag får en väldigt arg blick när jag tar den här bilden. mitt ärende är att på bild etsa fast vilken laglös stad Amsterdam är när det kommer till cyklister. Som fotgängare får man se upp när man går över ett övergångsställe - här gäller inga regler för cyklister, som gör som de behagar. jag höll på att få en stroke varje gång jag skulle gå över en väg.

Bryssel, vad vet man om den staden utom det som försiggår i olika EU-institutioner? Jag och min kompis åkte dit för att nosa lite. Och ja, det är en märklig stad och inte fick vi något grepp om den nu heller, under den korta tid vi var där. Framför allt var det kallt. jag ångrade att långkallingarna och mössan inte plockades med i packningen.

öö, mystisk text på franska (som jag inte förstår ett ord av).

såna här byggnader finns det gott om i Bryssel: man har helt klart haft ambitionen att bygga MAKT.
ostensiva förklaringar.
gris på gris på gris.
fackfolk?
En man snaskar på en pralin. ingen dålig idé i chokladparadiset Bryssel.


någå viktigt var på gång här. poliser och bevakning, eu-typer som laddar för ett möte.


notera typen som lagt sig ner för att slumra lite. bra idé det också.
hälsningar från Nord-Korea! om det finns något obehagligt i den här världen är nog smurfarna det främsta exemplet.

det hade varit kul att veta mera om Belgiens byråkrati och relationen mellan det flamländska och franska. som jag fattat saken är typ allt indelat i flamländska eller franska avdelningar. I Bryssel hör man mest franska, trots att man hittar en skylt som den här. Det är mysko.

bråttom, bråttom.
betyder?
det byggs och donas i EU-kvarteren. på natten drömmer jag att jag blir åthutad av nils torvalds på sfp:s partidag i bryssel där jag deltagit och sagt nåt dumt (?! dr freud?).
bra bar igen. jag dricker ett läskigt, surt öl som smakar jäst.


Jag såg ungefär 5 olika statyer i Bryssel där en gubbe sitter till häst och ser krigisk ut. För att riktigt komma in i stämningen gick vi till det fina filmarkivet (besök det om ni är i stan) för att se Waterloo, en stumfilm som denna kväll ackompanjerades av en pianist som ledigt satt och plinkade sig fram till de tysknationalistiska stämningarna i filmen.
en annan staty i samma krigiska anda

2 comments:

ponks said...

Fina berättande bilder - gillar kontrasten mellan städerna A&B. Coreper är forkortning av Comité des Représentants Permanents (de ständiga representanternas kommitté) säger Google.

M. Lindman said...

jepp, stor skillnad mellan dem är det nog. (fast båda har hemska, turistiska centralgator) blir nyfiken på den där ständiga representanternas kommitté, så flera anslag om att någå skumt är på gång.