29 July 2013

Att hålla livet i schack

Någon, kanske en släkting, har addat mig till en helt sanslöst underbar grupp på FB. Gruppen går ut på att skapa så noggranna beskrivningar av vädret som det bara är möjligt för regionen Åland. Entusiaster upprätthåller gruppen och varje dag förs en enormt detaljerad diskussion om väder och vind. Man informerar om temperatur, vindstyrka och lufttryck, vattnets temperatur och våghöjd. En eldsjäl lovar att bidra med prognoser för att hålla reda på det hela så att det inte blir krångligt när man har så mycket uppgifter att hålla styr på när det gäller att förutspå vädret. Folk rapporterar passionerat med korta intervaller hurdant vädret är just i deras hemknutar. Genast när det börjar regna blir det extra livat i gruppen och omedelbart bokförs varje millimeter regn som droppat ner hittills. Med jämna mellanrum framförs indignerad kritik mot olika vädersidor på internet som man ej kan lita på, och så jämförs sen olika sidors grad av tillförlitlighet. Om jag känner mig lite ängslig eller annars bara vilsen i tillvaron tittar jag in på sidan för att kolla vad det är för väder i Saltvik just nu och hur hårt det blåser på Kökar.

8 comments:

ponks said...

Åh, jag älskar den här infon!

M. Lindman said...

de här senaste dagarna har det varit febril aktivitet i vädergruppen. hela fejsbookflödet innehåller uppdateringar om regnskurar, kanske-skurar och annat. - - - jo, en måste älska sånt här.

Kim B. said...

Låter bra. Själv kommer jag att tänka på att jag skulle vilja läsa en grupp där folk lägger upp när de har plöjt och sått och sånt, hur det växer, flyghavre etc men jag antar att jordbrukare inte har tid med sånt.

M. Lindman said...

det vore inte dumt med en sån grupp! Jag har en släkting, 75 år gammal, jordbrukare med politiska åsikter om det ena och det andra. om han skulle finnas på fb skulle jag vara fan #1 av hans flöde, där han (i min fantasi då) blandar reflektioner kring sockerbetorna med kritik av regeringens finanspolitik eller updates om gruppen för krigsveteraner i östra nyland.

Anonymous said...

Oj suck. Jag hamnade också med i samma grupp men för mina nervers skull uteslöt jag mig själv efter en vecka. Att det kan bli sån kakafoni av lite väderombyte!

(Fast jag borde inte klaga, är med i gruppen Skärgårdstrafikens framtid och där kommer inlägg så det räcker till hela världen och halva Kökar)

U

M. Lindman said...

det är igen en sak jag inte fixar, att läsa femtio inlägg om dagen om skärgårdstrafiken. jag kan knappt läsa ålandstidningarna.

den elaka bloggaren said...

jag avskyr hur metereologiska institutet använder en mätstation ca. 15 km närmare kusten som utgångspunkt för prognoserna för min hemort. alla vet (alla!) att vi konsekvent har ca. 1,5-2 grader varmare här än där var mätningarna görs. så jag har börjat titta på prognoserna för en annan ort ca. 20 km inåt landet istället, för att få en bättre bild av hur vädret kommer att utveckla sig.

men jag blir verkligen arg på att de gör så här!

M. Lindman said...

:) en väder-entusiast alltså!