26 May 2013

därför feminism.

kl 03.30. Jag är glad som en speleman eftersom falafel återinförts på menyn i syltan nära min residens. sätter mig ner och väntar. ett gäng killar, kanske 5-6 stycken, snarvlar på svenska. kan int låta bli att lyssna. Det här pratar dom om: en kille är besviken, arg, indignerad. han har hånglat lite med en tjej men hon föste honom på dörren efter en stund. gänget hejar på den ena killen, flabbar, undrar hur "långt killen gått" (deras uttryck) och han förklarar beredvilligt även om han verkar lite trött på sina kompisars upptagenhet vid könsorgan. Alla är eniga om att tjejen svikit killen på något som han har en omedelbar och självklar rätt till, att hon avgett ett löfte men sen inte uppfyllt det. När jag går ut genom dörren håller sällskapet på att poängsätta hur snygg tjejen var, varje del av henne skärs ut och sätts under lupp. - - - - OK - det är precis just därför som feminism behövs. Samhällsanalyser. Förståelser av patriarkatet & makt.

5 comments:

den elaka bloggaren said...

och sådär talas det rätt så konsekvent om kvinnor när de inte är närvarande (i själva sällskapet, nu var du ju närvarande, men de tala svenska och trodde säkert ingen sku förstå/bry sig). inte undra på att jag bli lite trött när jag ibland talar med kvinnor som helt klart inte kan tänka sig att män är så usla som de är. eftersom de aldrig/oerhört sällan har hört hur män talar med varandra bakom lyckta dörrar. medan jag, kamouflerad av min könstillhörighet, har varit där.

M. Lindman said...

påminner mig om en gång på ett sommarjobb där en gubbe på jobbet hade ett stort behov av att berätta en historia om en prostituerad. sen blev han finkänslig och började snacka om annat. av min manliga kompis fick jag veta att han sen avrundat sin historia när alla som han såg det från den olämpliga publiken hade avlägsnat sig.

ponks said...

hu jävlar, ja sådär funkar det så klart. i min befängda värld avgudar pojkarna alla tjejer på längden, tvären och höjden, oberoende av storlek, vikt och passgång. Men så klart; i grupp ska man ju sen verka få det att låta som att man har nån skillnad ;). Läste också nån riktigt vrickad konversation nån gång på Suomi24, den handlade typ om att tjejen i princip gör ett "kontrakt" med killen att ha sex med honom om det går så långt att han kommer hem till henne. Sjuka grejer.

M. Lindman said...

Fint när kontraktspråk smyger sig in i olika relationer. Det kan inte bli annat än bra. Frihet och förutsägbarhet, perfekt, precis vad vi människor behöver!

Celinean said...

Ni glömmer en avgörande aspekt dvs. att killen var killen hon valde att gå hem med så hans manlighet är hennes preferens.

"Fint när kontraktspråk smyger sig in i olika relationer."

Det har alltid varit där. Vi har endast förträngt det i vår jämställdhetshybris.