31 January 2011

Liedman igen

Medan undertecknad sitter på sin bak i förtvivlade ansatser att skriva stipendieansökningar upphittas fina texter om arbete på nätet. Den alltid pålitliga Liedman. Liedman konstaterar, och jag håller med honom, att arbete sällan diskuteras explicit. //En lite underlig grej är att det förs en betydligt livligare debatt i den finska (eller ska vi säga finskspråkiga) vänstern än i den rikssvenska om arbete (visst, ett par specialnummer om arbete i svenska tidskrifter har förekommit). Eller kanske har jag bara missat de svenska arbetsdebatterna?// Liedman tycks mena att arbete varken kan ses som en helt kollektiv eller helt individuell aktivitet. Men ett meningsperspektiv får inte förloras. Jag håller med. Varför är det så svårt?

2 comments:

Rasmus said...

Tror du har rätt i att arbetskritiken har en tydligare plats i den finska vänsterdebatten än i den svenska. Dock kan en förändring anas, sent omsider. Förra året utkom t.ex. Roland Paulsen med sin bok Arbetssamhället, som i vissa svenska kretsar fått till en nytändning av arbetskritiken.

M. Lindman said...

Jo, jag tänkte också på hans avhandling - läser den nu. Det vore fint om avhandlingen leder till en mera omfattande debatt. Avhandlingen uppmärksammades trots allt en del i stora svenska tidningar.