3 April 2010

Hej Aristoteles,

Jag försöker verkligen låta bli att läsa HBL:s livsstilssida. För någon dag sedan: rubrik: "Trimma din kontroll, stärk din karaktär", bild 1: berg av godis, bild 2: blond dam med ett ondskefullt pepsodentgrin. I artikeln (som naturligtvis är skriven av en varelse som heter Ussie) får vi veta att allting handlar om karaktär och kontroll. Dessa saker kan vi träna upp lite som muskler. Lite igången ska karaktären danas så vi inte faller för frestelser. Karaktären sitter, sägs det också, naturligtvis i hjärnan. Vissa är födda med mer karaktär, andra med mindre - men så kommer glädjebudskapet /det är ju påsk!/ vi kan alla träna oss i att stå emot våra impulser. "Varje gång du står emot en impuls stärks förmågan." Ett litet tips från Dr. Schück: gör kontrollhjälpmedlen roliga - skriv en blogg t.ex. - så ska du se att det går vägen!

MINA REFLEKTIONER:
1. Vill man hitta exempel på något slags estetiserat kontrollbegrepp ska man söka sig till kostrådgivare.
2. Kostrådgivare tycker om metaforer. Desto fler, desto bättre.
3. Vill man ägna en tanke åt moraliseringen av hälsobegreppet genom begrepp som karaktär och kontroll är det lätt att hitta exempel på livsstilssidorna.
4. Man kan prata med sin spegelbild ("Jag är en person som kan stå emot frestelser.").
5. Genom att betrakta vilja som en kvasifysisk förmåga kommer man att missförstå precis varje fenomen och man kommer också att vara helt säker på att individualisera alla problem.
6. Idealbilden av den sunda människan: "Du är en person med karaktär. Du kan kontrollera dina impulser - om och när du vill."

1 comment:

h. said...

De roligaste april-skämten är de som är på allvar. Så tänkte jag när jag läste den där Hbl-sidan.