31 May 2015

Oro

Jag pratade om risken med alarmism förut men drabbas nu av motsatt oro. Regeringsprogrammet och dess följder för dom mest utsatta har uppmärksammats. Till och med husis har ägnat sig åt en del kritisk nyhetsjournalistik. Min rädsla är att den första chocken småningom lägger sig, falnar. Att staten utövar utpressning med facken framstår inte längre som uppseendeväckande och groteskt i sin maffia-anda. Parterna 'förhandlar'. Att hundratals förlorar jobben på HU blir en utveckling att förhålla sig sakligt till. Att sätta press på arbetslösa - ja det är väl så det måste vara, aktivera människor. Och njugg migrationspolitik är väl en fortsättning på det gamla. Inget nytt under solen. Nu om nånsin - faran i att normalisera läget genom att betrakta allt som en nödvändig utveckling eller ett spel som redan är förlorat. Hur utöva motstånd mot sådan normalisering? Hur undvika att bli politiskt deprimerad av läget?

8 comments:

walopää said...

Ja verkligen! Vad är det med oss??? Vi alla som redan efter förra riksdagsvalet skulle aktivera oss och börja göra motstånd??? Hjälp? Borde man inte bara göra nåt, vad som helst, hellre nåt dumt än inget?

M. Lindman said...

JA!

På tal om att göra. Min kompis har pratat om att ordna robusta workshoppar om skatteflykt, att förstå vart pängarna tar vägen och hur det går att stoppa det, vilka lagparagrafer som måste ändras.

Som en kommentar till ett tidigare inlägg skrev den Elaka bloggaren om att ta saken i egna händer och bilda kooperativ och skapa en egen grundinkomst - har funderat på det där, en viktig synpunkt.

Fick tips om den här: http://ekonomiskdemokrati.se/

Och ärligt talat, det där satans samhällsfördraget borde ju inte bemötas med lite spridda suckar och lite diskreta skriverier nånstans utan det borde tammefan leda till en fucking GENERALSTREJK.

VAR ÄR GENERALSTREJKEN???!!

walopää said...

Just det inlägget av elaka måste jag ha missat! Och blir det robusta workshops om skatteflykt är jag med.

den elaka b. said...

jee, vad roligt att du nämnde tanken om kooperativet! jag tänker så här: om 50 personer kunde komma överens om att alla ska garanteras en inkomst på 1000 euro i månaden, och allt ovanpå det varierar med ens de facto inkomster. då sku man göra så här: rent matematiskt (om än kanske inte faktiskt) skulle alla först ge all sin månadsinkomst till den gemensamma kassan. exempel: (jag gissar att medelinkomsten skulle vara lägre än medianinkomsten i finland) 50 * 1500 euro (som medelinkomst för de som deltar efter skatt, vissa skulle knappt ha någon inkomst). sedan skulle kooperativet betala ut 1000 euro åt alla deltagare, kvar skulle bli 25 000 euro per månad. de här 45 000 skulle delas upp enligt procent andel av hur mycket alla betalade till kassan, de som betalade 0 euro får 0 euro medan de som betalade t.ex. 1900 euro får 1184 euro.

då skulle alltså din slutgiltiga inkomst om du hör till de som för tillfället förtjänar mera i kooperativet (1900 euro efter skatt) bli 1633 euro men men grundinkomstens fördel att man vet att man också får sina inkomstfria tider då man lyfter fulla 1000 euro utan nån egen inkomst.

reglerna skulle bara måste formuleras så att de tar i beaktande mänskors beteende i en situation där det lätt kan uppstå bråk om vem som drar för lite till stacken, så att det är klart att fördelen på 1000 euro gäller alla, men också så att grundinkomsten ändå är tryggad på riktigt för de som längre tider inte har sin inkomst...

nåja, nu kan man å andra sidan säga att det här sku krocka totalt med utkomststödet, men inte om man sku tänka mallen vidare och ta i beaktande alla olika stödformer som finns utanför det här systemet.

just a thought. t.ex. för frilansande konstnärer, skribenter, hangarounds, langare, etc.

den elaka b. said...

sorry "de här 25 000 skulle delas upp" ska det stå, använde först andra siffror. i övrigt är siffrorna korrekta. dvs. 1900 euro skulle bli 1633 euro.

den elaka b. said...

neeeej, jag tar om det helt för det fanns kvar av de gamla siffrorna (då jag inte tagit i beaktande skatten först), alltså:

den som bidrar med 0 euro månad x får 1000 euro, precis som alla andra också får som grundinkomst.

den som bidrar med en av de större summorna 1900 får 633 euro av den återstående potten på 25 000 euro och alltså sammanlagt 1633 euro den månaden.

någon som har bidragit med en moderat summa på 1000 euro får 1333 euro ur kassan.

det här jämnar alltså ut inkomsterna, så att de alla konvergerar mot 1500 euro med 1000 euro som minsta möjliga inkomst.

den elaka b. said...

jag gjorde en google excel för att demonstrera en exempelmånad, här är medelinkomsten efter skatt av en slump där vid 1300 euro.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1BeuxIK9_9yIML2AnCjCvkiFG8phiFsIWcNgKwPqBcss/edit?usp=sharing

den elaka b. said...

och sen ännu en annan mall där inte allas inkomster jämnas ut, utan det enda som sker är att alla som förtjänade under 1000 euro får sin inkomst utjämnad till 1000 euro, och avgifterna för att möjliggöra det bestäms progressivt enligt hur mycket över 1000 euro de andra förtjänade. nåja, nu ska jag inte spämma med mer kalkyler.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1iTTkJQFsxHs2p8drOSMdHqJC1tqwKRaXe3oFHJiPvTI/edit?usp=sharing