29 April 2015

Trollformeln

Läser en artikel där vår nya statsminister manar till sans inför framtiden. Flexibilitet, flexibilitet, flexibilitet. Anpassa sig till läget. Alla måste vi slakta heliga kor. Sen kommer den, formeln [fritt översatt från finska]: "att styvnackat motsätta sig förändringar är det ingen som vinner på: alla förlorar." Själv misstänker jag att det här just nu är det mest använda sättet att på ett obemärkt sätt avvisa alla uppdykande kritiska röster: dessa är bakåtsträvande, destruktiva krafter som sätter käppar i hjulet för en ansvarsfull framtidspolitik. - - - - Herr Sipilä talar i samma intervju om ISÄNMAAN ETU. ISÄNMAAN ETU! Liksom.

2 comments:

den elaka b. said...

jag har läst en del ledarskapsteori(!) och det som de upprepa massor i böcker från de senaste åren är behovet av "muutosjohtaminen", det är liksom dagens melodi. det är uppenbart mellan raderna (och också ibland på dem) att det är en sorts "muutos" det handlar om: sämre anställningsvillkor, mera arbetsuppgifter, mer krävande arbete allt som allt. det här är synonymt med "förändringen". kommer att tänka på en gammal text http://elaka.ratata.fi/blogg/article-49040-136941-individen-och-ledarskapstrenderna?offset_49040=320

M. Lindman said...

Låter riktigt obehagligt och manipulativt det där muutosjohtaminen. Central uppgift för vänstern, tror jag, att utmana just denna ledarskapsjargong och verkligen STAVA UT vad det högern kallar 'förändring' i slutändan innebär - precis just det du nämner. Bra text du länkar till, håller helt med. Hårdhudade 'muutosjohtajia' som driver igenom nån osynlig chefs omställningsplaner.