Men min fråga är varför bekymren kring partiskhet skulle vara speciellt stora just inför val. Om partiskhet betraktas som ett sätt att t.ex. utesluta röster eller ge en skev bild av något (det är väl vad partiskhet borde betyda, snarare än 'neutralitet', eller att x 'är politiskt aktiv' eller har partibok?) - är det inte ständigt och jämt en sak för journalister att rannsaka sig själva kring? I ett internt brev till SR-personalen som flutit omkring på nätet manar SR-ledningen till särskild försiktighet under valåret, också då journalisten pratar om "goda saker" som mänskliga rättigheter (?!?). Jag kan inte se att drastiska metoder och försiktighet på ett public service-bolag inför ett val skulle uttrycka någon god förståelse av politik som verksamhet och dimension, snarare verkar just den synen på politik inbjuda till att betrakta allt möjligt som 'propaganda' eller 'ett ställningstagande för ett parti' så att det enda som är godkänt politiskt blir en debatt mellan partiledarna där en debattledare avmätt frågar vilken syn politikerna i rummet har på skattehöjningar.
Och helt i allmänhet skulle jag säga att striden om det politiska inte kan vara opolitisk, vilket inte utesluter opartiskhet: självprövning, kritik och engagemang är det som är avgörande.
För att citera Stefan Jarl vars film "Godheten" inte visades på SVT med hänvisning till, ja, väldigt oklara skäl om att filmen skulle vara 'partipolitisk':
Då tillkallades något som kallas det Pressetiska rådet som sa att den var ”systemkritisk” och det får man inte vara i valtider. Men vad ska vi diskutera i valtider om inte det system vi lever i?
2 comments:
stefan jarl, tänk att han orkar fortsätta. imponerande. undrar hur man får tag på godheten. mods-trilogin såg jag i tiderna på lånade vhs-kassetter.
Han är ihärdig jo! Måste ta och kolla den där Godheten.
Post a Comment