9 February 2014

HBL och "koloniala pärlor"

Var det nån annan som hajade till inför ingressen till reportaget i dagens HBL?
Saint-Louis i nordvästra Senegal är kanske det bästa koloniala arvet som fransmännen lämnat efter sig i västra Afrika. Med sina vackra balkongförsedda villor, franska fönster och blommande bougainvillea, strandpromenader, droskor och mängder av små restauranger och kaféer är staden en pärla.
Just så. Det är ju trevligt att kolonialisterna hade sådan god smak och att detta fina arv förvaltats väl av kommande generationer! Jag tror det börjar bli dags för mig att plocka ut den hittills olästa Jordens fördömda av Frantz Fanon ur bokhyllan.

4 comments:

ponks said...

"det bästa koloniala arvet?" wtf wtf wtf?

M. Lindman said...

Ja du, och det blir bara värre. Artikeln slutar med ett konstaterande av att fattigdom och [QUOTE] "elände" nog syns i stan men att det här hörnet av Afrika (med dess "franska arv") nog är det tryggaste och bästa sättet av börja - - - håll i dig nu - - - äventyret. Nä, jag blir prillig.

den elaka bloggaren said...

"droskor"?! det här är borgerligheten på tunga droger. "nu tar vi i killar, vi är ändå dömda till förgängligheten på den här gamla borgarblaskan, nu kastar vi all kontakt med 2000-talet".

"droskor"?!

M. Lindman said...

Haha, precis.

Den där artikeln är faktiskt en outsinlig källa till reflektioner om orientalism och kolonialism.

Och ja: DROSKOR!!