28 December 2013

Om frihet

På julen hör det till att åka till den konstigaste stan på klotet, Mariehamn. Om en befinner sig där är det obligatoriskt att spendera ett par timmar i det fantastiska bibliotekets läsesal tillsammans med traktens alla original. Jag läser senaste numret av 10-tal som har gurlesk som tema. I tidskriften ingår det en artikel av Aase Berg (om ni inte gjort det redan, läs hennes Uggla) där följande briljanta citat ingår. Sammanhanget är att Berg diskuterar en viss idé om frihet - ja ni vet, beat-poeter, att vara oberoende av andra och att hitta sig själv i sin frihet. Berg skriver så här, mycket ironiskt:
Men vi ska inte glömma att det är synd om männen också, åtminstone litegrann. Om kvinnornas frihet på ett eller annat sätt finns att hämta i ur fångenskapen, så ligger männen risigare till: deras fängelse kallas för frihet och de tror på det själva. 

3 comments:

ponks said...

Kom att tänka på Anna-Lena Laurén som nån gång skrev att rysk feminism typ går ut på att kvinnorna låter männen tro att dom har makten, eftersom alla ändå vet att män int överhuvudtaget klarar sig utan kvinnor. Tyckte om den där tankegången på nåt sätt - "vi vet att den här strukturen är bara strunt, så vi kan likaväl låta dom fånen tro att dom har nån slags makt då".

ponks said...

Inser nu att den där kommentaren har föga, om eventuellt inte nånting alls med ditt inlägg att göra - ursäkta lösrycktheten :)

M. Lindman said...

tänkvärt citat! jag gillar idén om att låta makten surra på, tills den blir överflödig, en tom gest liksom, som ingen längre tar på allvar.

(haha, det var väl inte heller så glasklar riktning på mitt inlägg, tyckte bara citatet var fint.)