16 June 2015

SFP:s sysselsättningstalko

Ligger efter med tidningstornet igen. Läser i lördagens Hbl ett märkligt utspel av sfp & Carl Haglund. Man slänger ut kritik mot idén att rika ska sänka sina löner. Några knösar har meddelat att de är beredda att sänka sina löner (vet inte riktigt hur man exakt ska ta det där). Intressant är svenska folkpartiets reaktion. Det viktigaste är sysselsättningen, anser de och uppmanar folk att köpa inhemska tjänster. Finländare har en hang-up med att göra saker själva, gruffar en partimänniska. Finns det uppgifter som kan outsourcas till sommarjobbare eller andra näringsidkare är detta entydigt bra för ekonomin.

Arbetssamhället drivs till sin spets i detta resonemang. Att fixa saker själv blir plötsligt ett problem och en besvärlig mani som man ska råda bot på. De här uttalandena av sfp:arna illustrerar, om något, hur dagens situation innehåller en mängd bisarra slitningar. Systemet kan upprätthållas bara genom att hitta nya vägar till sysselsättning. Konstgjord andning. Att hitta jobb åt folk blir en desperat, och ja, alltmer omöjlig uppgift. Då tycks ett sysselsättningstalko vara på sin plats.

Det lustiga är hur otroligt oskyldigt sfp:arna får snacket om att skapa tjänster att verka. En sommarjobbare anställs för att fixa den haglundska trädgården. Han får det att låta som om han, jämte alla andra som bidrar till sysselsättningen, gör stackars ungdomar & arbetslösa - ja, i förlängningen den finska ekonomin - en tjänst genom att låta andra jobba för en. Själv misstänker jag att det här perspektivet upprätthåller en tacksamhetsretorik som osynliggör samhällsklyftor. När välbärgade människor avstår från att göra saker själva och hyr in tjänsteidkare blir dessa rika som kan betala genast hjältar i sysselsättningstalkot som arbetare står i tacksamhetsskuld till. Varenda form av arbete kan därmed försvaras utifrån: "men nån blir ju sysselsatt!"

Och: det här sättet att tänka utarmar verkligen allt ifrågasättande av expansiv kommodifiering. Att våra liv sätts på entreprenad ses här som helt nödvändigt för ekonomin. Hur ska nya jobb annars skapas?

1 comment: