27 August 2014

Romanen.

Funderar på framtida försörjningsmöjligheter. Tänkte att den Stora Finlandssvenska Mansromanen ännu är oskriven, eller så kan den skrivas om och om igen. Under pseudonymen Georg Malm skulle jag fatta pennan: "Historien om ett sammanbrott". Den episka 800-sidiga tegelstenen skulle handla om bandet mellan far och son. Den ena idog och plikttrogen vetenskapsman, den andra jurist, en riktig lebemann med skumma affärer på sidan om. Båda skulle tecknas känsligt utifrån deras okuvliga, envisa längtan efter frihet, en längtan som för de två männen närmare varandra, men som också leder till gruvliga konflikter och svek. Den ena är märkt av en barndom med en frånvarande mor, den andra flyr in i sitt arbete. Det skulle naturligtvis kretsa kring det komplicerade bandet till Kvinnan som kostat dem båda minst ett äktenskap, kanske tre. Älskarinnorna passerar revy medan männen djupreflekterar kring den svåra relationen mellan frihet och bundenhet. Sonen träffar den förföriska entreprenören Susann, en viljestark kvinna som söker sin väg ut ur ett inrutat äktenskap. Relationen till barnen är inte bra, och i förhållandet med Susann känner han sig övermannad och bortstött. Senior grubblar över om något någonsin förändras. Livets transportsträckor har slutligen konfronterat honom med de stora frågorna: var är ungdomens gnista, törsten efter frihet? Han kastar lystna blickar efter den unga kvinnan som arbetar i butikskassan. Frustration! Tvånget att leva vidare. Något Oväntat sker och far och son konfronteras med det förflutna, gammalt groll och oförrätter.... Tål det dagsljus? Jag skulle plocka in några pikanta samtidspolitiska observationer och nostalgiskt färgade helsingforsmiljöer strösslas på med lätt hand. Några essäistiska sentenser om konstens väsen ges också frikostigt utrymme. Allvar skulle blandas med mera lättsamma partier. ”En blandning av roman och biografi, komedi och fars, med vissa inslag ur mitt eget liv”, skulle det stå, på baksidan.

7 comments:

ponks said...

D O I T !!!
(No stress).

M. Lindman said...

Ja hördu, det finns en risk, det finns en risk ...

Anonymous said...

:D

Mr. Clean said...

Georg är en knöl, men han är själv medveten om det - så egentligen är hans knölighet bara charmig. (spyrspyrspyr)

den elaka b. said...

det kunde också finnas nånting (om du spränger in tillbakablickar från seniors ungdom och kanske också några av hans minnen från generationen före - som ses som nästan gudlik eftersom det var den generationen som kammade in pengarna som är grundvalen för seniors och juniors livsstil) som verkar som en liten flirt med vänster/humanistiska tankegångar som sen av georg malm försiktigt men tydligt målas ut som naivt, befängt, orealistiskt, romantiska drömmerier.

M. Lindman said...

Ja du har så rätt Elaka! Det skulle uppskattas i stugorna. "Var och en måste klara sig på egen hand" filosoferar Georg Malm efter att ha lurat läsaren in i drömmerihörnet: sjas bort därifrån, humanister!

walopää said...

Ha!