4 February 2015

vardagsskrämmande

Läser en tidning där kvinnliga - som det heter - makthavare intervjuas. Dessa ombeds berätta om sina kvinnliga förebilder. En sosse nämner Margaret Thatcher. Inte för att de har några värderingar gemensamt, men för att järnlädyn "genomförde vad hon tror på". Det slår mig som rätt skrämmande att "genomföra vad en tror på" framstår som ett ideal i sig, oberoende av vad en tror på. När Thatcher lyckades krossa gruvstrejkarna på åttiotalet, då är det alltså hennes viljestyrka som ska beundras? Försöker också tänka på det samhälle där det blir begripligt att tänka i de här banorna, att det målinriktade blir något eftersträvansvärt i sig. Varför tycks det mera legitimt att säga så här om Thatcher, en kvinna? Sossepolitikern skulle knappast åberopa Reagan som en förebild på grund av att han var en stark man som lyckades driva igenom saker som "han trodde på". Thatcher är en stark kvinna som hade makt och lyckades med sina projekt - alltså är hon en god förebild?  - - - - Kanske dyker Thatcher upp som en möjlig förebild också eftersom avståndet till Thatcher sägs handla om "olika värderingar eller åsikter"? När saken uttrycks på det här viset låter det redan som en öppning mot en allians, i genomförandets tecken. För är det centrala att driva igenom ett projekt, då gör det väl mindre skillnad med åsikter och värderingar hit och dit, så länge parterna är drivna åt samma håll?

4 comments:

den elaka b. said...

mycket intressant, tänker på den usla tv-serien "scott & bailey" där den effektiva kvinnliga chefen, alltid iskall, slänger ur sig åt en polis som har misslyckats i nånsorts examen för att bli överkommissarie (eller vad den engelska termen betyder): "borde du kanske tänka att du inte alls passar in här". skulle chefen ha varit en man och sagt det åt en underordnad, sku det ha markerat att hans karaktär är en skitstövel. nu ska det visst berätta att hon säger vad hon vill och när hon vill, som på ett bra sätt (tänk om det var din chef på riktigt, hur otroligt obehagligt det sku vara).

M. Lindman said...

Jo, talande. Har ibland också börjat tänka att det som ofta kallas, i mediesammanhang, 'starka kvinnliga karaktärer' = kvinnor med mycket makt. Behövs mera kritik av makt, makt som något bra, åtråvärt.

walopää said...

Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll, sa Pippi Långstrump

M. Lindman said...

Exakt!