Från dagens dn:
Sjuksköterskorna som svarar i telefon hos sjukvårdsrådgivningen får en bonus på 1.000 kronor om de klarar av samtalen på kort tid. – Vi vill ge de anställda en morot, säger produktionschefen Geir-Erik Hyvärinen.
vad ska man säga? kunderna på sjukvårdrådgivningen ska fan i mig inte söla i telefon, då blir sjuksköterskorna av med sin morotsbonus. Redan Geir-Eriks titel, "produktionschef" är ju lite lustigt i sammanhanget.
Den genomsnittliga samtalstiden för den landstingsdrivna sjukvårdsrådgivningen är cirka sju minuter. En siffra som legat relativt konstant genom åren.
skriver DN, och här kan jag ju tycka att det finns något smått diaboliskt i det här mätandet. Effektivitet i det här sammanhanget ger inte direkt ett mänskligt ansikte åt målen för den svenska sjukvården. Och häng med på denna empiriska "sanning":
Samtalen till sjukvårdsrådgivningen i Stockholm, Sörmland och Värmland har däremot en snittid på 4.30 minuter. Ett skäl till det kan vara att Medhelp infört en bonus till de anställda.
Bonussystemet fungerar så här: Den som klarar av att hålla en snitttid på 3.48 minuter eller lägre, får en bonus på 1.000 kr i månaden. I tiden ingår även journalskrivning. Tanken är att sjuksköterskorna ska skriva medan de talar med patienten.
Det här är tyvärr inte parodi. Man vinnlägger sig också om kvalitet - och man undrar hur man får det här att gå ihop med tidspressen som sjukskötarna utsätts för. Om patienter skickas till fel ställe, eller om andra misstag gjorts, ja, då blir det ingen bonus. "Bonusen försvinner också om någon patient klagar på dåligt bemötande." ----- Jo, här har man tänkt.
Och så här skrivs det om Medhelp, som utför sjukvårdsrådgivningen på uppdrag av landstinget:
Medhelp har ett tydlig incitament att ta emot så många samtal som möjligt. I avtalet med landstinget anges att Medhelp får mer betalt ju fler samtal de tar emot, utöver en viss grundersättning.
Kapitalistiska strukturer visar sig från sin mest surrealistiska sida. Läs här:
När en sjuksköterska loggar in på sin dator och börjar sin arbetsdag dyker det upp en ruta på skärmen som anger dagens genomsnittliga samtalstid. När sköterskan sedan tar emot egna samtal visas även de egna snittiderna. Sjuksköterskan kan alltså enkelt se hur han eller hon ligger till jämfört med kollegerna.
Sjukvård driven enligt principen call centre effektivitet (jag menar inte att de senare arbetsplatserna är mera okej). De här procedurerna har också mötts av kritik.
No comments:
Post a Comment