13 January 2009

Ekonomin, ekonomin! (Den ja?)

HBL, sönd. 11 jan, försäkringsbolagsgubbe tillträder ny post & intervjuas om bl.a. pensionssparande, ingress: "pengarna måste placeras rätt så att de ger rätt avkastning":

- Att placera pengar är lite som att forska.
- Och jag tror det är viktigt att man sysslar med det man har passion för!
- En viss försiktighet förenar mig med mina företrädare. Man kan kanske säga att vi tillagar en rätt på samma kryddor.
- Sällan är det aldrig en dålig idé att spara. Fast just nu måste man komma ihåg att konsumera också så att ekonomin hålls igång [jag antecknar i minnesboken].
- Här gäller ändå den gamla regeln att inte lägga alla ägg i samma korg, alltså inte satsa allt på samma bolag [begrundrar denna insikt].

Börsveckan:
"Dock ska vi inte vänta oss några fagra löften från börsbolagens sida nu när marknadsläget är svårt." "För bolag som M-real är läget kärvt, samtidigt som arsenalen för verkningsfull moteld är nära nog tömd."

HBL, tisd. 13.1; skattebetalarnas centralförbund (?) har räknat ut hur mycket köpkraften hos finländare ökar p.g.a. skattesänkningar;
"-Det är en mycket uppmuntrande utveckling, säger Teemu Lehtinen, VD för skattebetalarnas centralförbund."
"Teemu Lehtinen tycker att löntagarna nu skall sätta sprätt på det som blir över och inte spara pengarna."
"- Att handla och köpa tjänster är ett sätt att bidra till att fler har jobb och att staten får skatteintäkter." [Öh....nu var det alltså viktigt med skatteintäkter plötsligt, men han kanske tycker att varor ska beskattas & inte löntagare....vem gynnar det?]

Ingenstans i artikeln nämns vad slags organisation Skattebetalarnas centralförbund är och vilka intressen de driver; ytligt sett ger artikeln intryck av/sken av en GOD NYHET mitt i krisens mörker. Rubrik: "Låg inflation, sänkta skatter ger mera pengar i handen". På SC:s hemsida tillkännages det att organisationen vill ha en måttlig beskattning och en "effektiv offentlig hushållning". Samtidigt verkar man bedriva vettig verksamhet som att ge upplysningar i beskattningsärenden.

**

Jag håller på att läsa - i snigeltakt som vanligt - Johan Ehrenborgs och Sten Ljunggrens Ekonomihandboken (Etc. förlag). På ett föredömligt sätt visar författarna det ideologiska innehållet i påståenden som har fått status av att vara Nationalekonomisk Järnhård Lag - t.ex. just att Inflation = dåligt & inflationssänkande manövrar = bra eller påståenden om hur en kombination av konsumtion och aktiva investeringar säkrar pensionerna i framtiden för dagens löntagare. Rekommenderas varmt för dem som, liksom mig, inte kan nästan någonting om ekonomi och för vilka många grundbegrepp är grumliga och som förgrumlats än mera av ekonomisidebullshit som ovanstående tyvärr exemplifierar.

Det som jag funderar på nu är varför påståendet "att handla och köpa tjänster är ett sätt att bidra till att fler har jobb" i det slags ekonomiska system som det vi har tycks så "naturligt" men att det samtidigt ger uttryck för ett starkt ideologiskt ställningstagande - att jobb kommer till och dras bort i och med något slags konsumtionsvågors fluktueringar som bl.a. skattehöjningar och -sänkningar kan påverka och att konklusionen i och med detta är skattesänkningar och maxad konsumtion.

I'm confused.

2 comments:

Anonymous said...

"För bolag som M-real är läget kärvt, samtidigt som arsenalen för verkningsfull moteld är nära nog tömd."

- njut av bildspråket och kopplingarna till ett annat sammanhang (eller ÄR det ett annat sammanhang - förutom rent praktiskt?).

-m

M. Lindman said...

Businesstrategi, militärstrategi. Ingen större skillnad kanske. Det finns tror jag folk (Hardt & Negri?) som pekat på hur de här två sakerna flyter ihop, business och krig. Borde läsa mera av dem.

Det kan man säga till försäkringsbolagsgubbens försvar att han uppvisar en viss originalitet i.o.m. sina metaforer hämtade från matlagningskonsten.