13 May 2009

M. Wallenberg filosoferar om arbete.


Det finns få saker som är lika skojiga som att läsa om läskigt rika kapitalisters prisande av hårt arbete. Det slit som tagit dem till toppen, den möda som framtida generationers aktiehajar måste vara beredda att lägga ner på sitt....värv. Marcus Wallenberg intervjuas i kulturtidskriften Aktiespararna (som jag naturligtvis följer på regelbunden basis) under den snärtiga rubriken "Våga vara dig själv!":

Grunden till Wallenbergimperiet ligger i Stockholms Enskilda Bank, numera SEB, som grundades 1856 av André Oscar Wallenberg. Sedan dess har många inom familjen haft framstående positioner inom banken, och till hösten blir Marcus Wallenberg ordförande. Som person verkar han öppen, lugn och ödmjuk, kanske några av de sidor man måste ha för att nå långt. Marcus själv tror dock att det finns många andra faktorer som påverkar.

– Det är jätteviktigt att man lär sig saker ordentligt från grunden, och man måste vara beredd på att jobba väldigt hårt för att nå dit man vill, säger han. Det gäller också att man har en stark integritet och även ett stort intresse och engagemang för det man gör. Den som jobbar hårt och visar framfötterna blir ofta belönad.

[...]

Ibland kan det finnas genvägar för att nå dit man vill. Dessa kan dock vara svåra att hitta i näringslivet, där mycket bygger på erfarenheter, utbildning och kompetens. Marcus Wallenberg är osäker på hur en person ska vara för att nå toppen eller om vissa personlighetsdrag är en fördel.

– Det är svårt att säga att någon har fördel av att vara på ett visst sätt, säger han. Det bästa är att bara vara sig själv, det kommer man längst med. Det funkar inte med att spela något slags spel eller att försöka vara någon man inte är. Man måste också inse att man kanske inte pas sar för allt, trots att det ibland kan vara svårt. Alla kan inte passa för allt, utan det gäller att försöka hitta något arbete där man trivs och passar in.

Marcus Wallenberg tror dock inte att det finns några större skillnader i förutsätt ningar mellan killar och tjejer för att lyckas i det relativt tuffa näringslivet.

[...]

– Samma grund gäller för tjejer som för killar. Det är viktigt att man är sig själv och att vara engagerad. Dessutom tror jag att man måste söka sig till en öppen miljö som inte värderar män och kvinnor olika utan istället tar hänsyn till kompetensen. Men samhället i stort verkar ha fått en ökad acceptans för att kvinnor gör karriär, och jag tror att det ser bättre ut idag än för bara ett par år sen.

Hårt arbete och engagemang

Det finns säkert många som drömmer om en situation lik Marcus Wallenbergs, men själv vet han att det ligger mycket hårt arbete bakom för att nå den allra högsta toppen - dit bara ett fåtal personer når. Han betonar återigen vikten av ett intresse och hårt arbete.

– Den som inte är född med ganska mycket tur, måste arbeta väldigt hårt arbete och ha ett starkt engagemang för att komma långt, säger han. Man måste vara kreativ och stå för det man tror på. Det funkar inte heller att jobba med något man inte har lust med eller inte tror på.

[...]

Fakta Markus Wallenberg:
Namn: Marcus "Husky" Wallenberg
Född: 1956
Utbildning: B. Sc. Foreign Service, Georgetown University, Washington D.C.
Bästa aktieköp: AstraZeneca
Sämsta aktieköp: Telia
Förebild: Väldigt många företagsamma entreprenörer
Reser helst till: USA
Viktigt i livet: Familjen
Hobby: Segling
Okänd talang: Laga lördagsomelett
Gör på semestern: Har ingen fast agenda

**
Den här texten är helt fantastisk. Lördagsomeletten. Ingen agenda på semestern. Killar och tjejer. Hårt arbete. Hårt arbete. Visa framfötterna.

No comments: